hits

Festival kun for kvinner

Siden jeg nå har brukt sommeren på å blogge om festivaler, tenkte jeg å gjøre det litt på vinteren og. Nå er det ikke festival i seg selv som blir kjernen i dette innlegget, men kanskje mer kjønn.

I Sverige, og også andre plasser men spesielt Sverige har det i det siste vært et økende problem med seksuelle overgrep, og da særlig i store sosiale lag, som feks festivaler. Forskjellige mennesker har pekt forskjellige fingrer i forskjellige retninger for å fordele skyld. Hvite høyrehendte har skyldt på innvandrere, damer har skyldt på menn, menn har skyldt på jenter, politikere og politi har fått en finger eller to, festivalarrangører etc. Det er nå planlagt å ha en eller flere festivaler kun for kvinner, for å slippe overgrep. Dette har jeg noen tanker rundt, og det er på en måte det jeg ville skrive litt om.

Jeg er glad i statistikk. Nå har jeg ingen, men jeg har tenkt å finne på litt statistikk som jeg tror jeg kan stå for i ettertid.

1. Overgrepene det er snakk om i slike situasjoner er nesten utelukkende utført av menn. Det kan hende nasjonalitet, høyde, farge, bredde, oppvekst, familieproblemer etc også kunne vært tema da noen sikkert er mer representert enn andre, men kjønn er nok den mest utslagsgivende faktoren.

2. Offrene er nok og i veldig høy grad dominert av et kjønn. Vi kan allerede her konkludere med at de fleste overgrepene blir begått av menn, mot kvinner. Betyr dette dermed at det er menn sin feil at overgrepene blir begått?
Ja det gjør jo i grunn det. Det finnes nok forskjellige typer overgrep, og jeg er litt redd for at det finnes tilfeller der en person oppfatter noe som et overgrep og overgriperen ikke engang skjønner at han gjør noe feil. Men det er a) antagelig ikke tilfellet i de aller fleste av slike festival-overgrep, og b) muligens et tema for et annet blogginnlegg, så la oss ikke bruke tid på det nå.

Jeg vil heller ikke bruke tid på å stille spørsmål om man kan legge noe av skyld på offeret, ved å være lettkledd eller bedrive flørting. For det kan vi ikke. Så lenge det kommer klart frem at dette er en uønsket handling, er det overgriper som har skylda.

Er vi enige sålangt? ca hvertfall?

 

Festival kun for kvinner

Jeg er gla i å gå på festivaler, og er heldig som har mulighet til å reise land og strand rundt for å se på band jeg liker og være sammen med mennesker jeg setter pris på. Bortskjemt, ville nok flesteparten av verdens befolkning vært enige i. Som hvit mann i Norge er jeg antagelig en av de mest priviligerte menneskene på planeten, som møter mindre fordommer enn de aller fleste, og som har muligheter og alternaltiver andre mennesker i andre land bare kan drømme om. Så setningen "her er det fest, men du er ikke velkommen", er ganske fremmed for meg. Jeg prøver i dette avsnittet å vise at jeg har tenkt igjennom hvorfor jeg synes det er feil å ha en festival kun for kvinner, og jeg tror ikke det er fordi jeg er sår for å bli utestengt. Grunnen til at jeg synes det er feil å ha en festival kun for kvinner er flerdelt. Jeg prøver meg på en ny liste.

1. Ubehaget man prøver å kvitte seg med er det menn som står bak. Men kanskje 2% av menn. Hvilken signaleffekt gir det når man stenger ute en hel bås mennesker, for noe 2% gjør? igjen, jeg er innforstått med hvor teit dette høres ut når det kommer fra en hvit mann, men jeg synes dette er et prinsipp som burde gå igjen mange plasser i samfunnet. Om det ikke er ment som en straff for alle menn, men målet helliger middelet, ville det vært like aktuelt å lage en festival kun for menn? da ville vi og oppnådd at ingen jenter ble utsatt på festivalområdet. (kjempedårlig løsning. red. anm.)

2. De aller fleste av oss (menn) vil veldig gjerne hjelpe til og være en del av løsningen. Jeg har flere ganger følt meg ekskludert fra en kamp jeg veldig gjerne skulle bidratt i, fordi jeg var mann, og dermed på en måte var en del av problemet. Nei nå overdriver jeg, det har ikke vært så galt, men jeg har ikke helt fått til å føle meg som en av gjengen som er mot de slemme mennene. Men det er veldig synd å føle man blir ekskludert fra en forandring som hovedsakelig må skje blandt menn, for det er jo hovedsakelig en prosentandel av menn som gjør noe feil, og som må forandre sine holdninger og verdier.

3. Og dette blir egentlig litt det samme som punkt 1, men er det greit å velge seg ut en hel menneskegruppe å ekskludere? Hva om statistikken viser at de fleste overgrep blir begått av en mer bestemt gruppe, skulle vi ekskludert de? menn under 1.70, afrikanere, jøder, menn med skilte foreldre, menn som er blitt fri for hår i ung alder? Det er ikke meningen å gjøre narr av dette for det er en viktig og veldig trist sak, men om vi skal synes det er greit å generalisere og dømme utfra dette, hvor skal vi stoppe?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar